Oudewater in oude foto's
deel 2

Een vooroorlogse foto van de Tjalk van schipper Kuik. Hij ligt aan de IJsselkade ongeveer ter hoogte van het Heletje. Zichtbaar op de achtergrond zijn de gebouwen van graanhandel Six en goed zichtbaar is het woonhuis van notaris Van Blaricum dat in 1936 plaats moest maken voor loodsen voor de olieslagerij die later eigendom zou worden van Brinkers.

Foto gemaakt waarschijnlijk op de zelfde dag, de fotograaf is waarschijnlijk de streekboeken schrijver Herman de Man geweest. Zijn plezierboot ligt aan de IJsselkade, en ook de tjalk van schipper Kuik is zichtbaar. Verderop ligt een klipper met het wasgoed van de schippersvrouw.

In een verhaal van Herman de Man beschrijft hij zijn "geheimen" bezoeken aan de toren, en hier een foto van het oude Both carillon zoals het tot 1943 in de uitbouw van de toren gehangen heeft. In 1943 werd het door de Duitsers uit de toren gehaald, ondanks dat het een beschermde status had van monumentenzorg. In 1950 kreeg de toren een nieuw carillon, dit werd opgehangen binnen in de toren ter hoogte van de galmgaten, er was altijd nog een plan om de oude Both klokken weer op hun oude plaats te hangen zijnde een tweede carillon. Na de toren restauratie in 1963 tot 1968 werd er helaas anders beslist, de oude klokken kregen een plaats in de kerk als een klein klokken museum en in de dakuitbouw kwam een nieuw carillon zonder speeltrommel. Er kwam ook een nieuwe luidklok waar ik bij het inhijsen met mijn foto toestel bij was!

Om de klok binnen in de toren te krijgen was er een groter gat gekapt in het metselwerk bij het uitkijkluik.

Dit zou in de late jaren 90 nog een keer herhaald worden toen er weer nieuwe klokken in gehesen werden voor het carillon.

Een foto die ik gemaakt heb in 1968 toen de nieuwe carillon klokken juist opgehangen waren. Goed zichtbaar zijn de kleppels op steeltjes, het easy systeem zoals dat toen vaak toegepast werd.

De nieuwe luidklok hangt hier op zijn plaats in de oude klokkenstoel. De toren is een van de weinige gebouwen die niet verbrand zijn na het beleg door de Spanjaarden in 1575.

In augustus 2005 maakte ik in de zelfde klokkenstoel deze foto. Jammer genoeg hangen de luidklokken aan moderne luidassen. Toch is het indrukwekkend de zware middeleeuwse luidklokken te zien!

 

De zelfde dag maakte ik ook deze foto van beiaardier Stefano Colletti achter de speeltafel.

Het bijzondere Both carillon nu in de kerk in een klokkenstoel gemaakt door oud stadsbeiaardier Jaap van der Ende. Aan de binnenkant van de klokken is goed te zien dat men de stemkunst van klokken nog niet machtig was. Dat werd pas door de broers Hemony ontdekt. De klokken van Gerard Both zijn door uithakken van brons aan de binnenkant van de klok getracht op toon te brengen.

Hier een van de klokken van Gerard Both uit 1601. 

We gaan weer een kijkje nemen vanaf de toren, goed zichtbaar is dat de graanzaak van Six helemaal weg is! De grond is diep afgegraven om alle vervuilde grond af te voeren. Geen drukte meer van schepen, die tijd is voorbij slechts pleziervaart doet Oudewater nog aan.

Nog een blik op de IJsselkade vanaf de toren.

 

HOME Deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6  deel 7 deel 9            Verder