Oudewater in foto's
Deel 6 - terug naar de IJsselkade

In dit gedeelte gaan we eerst weer terug naar het gebied rond de IJssel. De bouw rond de Westerwal krijgt nu vorm, en er was zelfs een website van de toekomstige bewoners. Naar aanleiding van deze website kreeg ik een reactie en dat gaf een impuls om in 2006 nog wat foto's bij elkaar te zoeken.

Mooi stukje van de IJsselkade, zichtbaar de watertoren op de achtergrond afgebroken in 1968. Ook de tjalk van schipper Kuik aan de kade. 

De barakken, in gebruik bij het diervoeder bedrijf Six. 

In deel 4 is een beschrijving te lezen over de "barakken" gebouwd om de Franse soldaten onderdak te geven, en de burgers van Oudewater te verlossen van het inkwartieren van deze soldaten. Hoewel de Fransen de "Vrijheid Gelijkheid en Broederschap" brachten waren de burgers de soldaten meer dan zat in hun huizen. In de vergadering van het gemeentebestuur van 31 maart 1798 besluit men om zeven huisjes en een erf aan de noordzijde van de IJssel aan te kopen. De burgerij brengt voor deze aankoop en bouw een bedrag van 8000,- gulden bijeen, het weeshuis leent nog een een bedrag van 2000,- gulden tegen een rente van 5 %. Bovendien komen er nog wat kleinen giften binnen. Op 1 mei 1798 vindt de aanbesteding plaats van het kazerne gebouw, waarvoor zich 16 gegadigden melden. Hoogste inschrijver is Cornelis 't Hart voor 24000,- gulden en laagste Cornelis Roodnat uit Bergambacht voor 14000,- aan wie het werk wordt gegund. Een gevelsteen was aangebracht in het gebouw, een steen die hopelijk weer een plaats krijgt in het nieuwe gebouw. 

Het foeilelijke gebouw achter de barakken is gebouwd in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw. Onbegrijpelijk dat dit nog zomaar kon in die tijd in de mooie oude binnenstad van Oudewater.

Foto van de barakken gemaakt door de heer E.C. Rahms

In de jaren 80 was er nog volop beroepsvaart aan de IJsselkade, foto P.

Een foto van de IJsselkade waarop wel het kazerne gebouw zichtbaar is, ik zelf en veel andere fotograven probeerde meestal dit te voorkomen!

İfoto Hans van Dijk zomer 2007

Zo moet het er dus uitgaan zien! Bron: westerwallers.nl

 

Foto's Hans van Dijk 2023

Natuurlijk blijven we de bouw volgen, snel komen er nog meer foto's beschikbaar.

Het oude gebouw is afgebroken, de grond weggaven nu wachten op de nieuwe kopers! İfoto Hans van Dijk april 2006

Uniek uitzicht op kerk en toren! İfoto Hans van Dijk april 2006

Prachtig gezicht op de toren! İfoto Hans van Dijk april 2006

De bouwplaats. İfoto Hans van Dijk april 2006

Vanaf de Remeynbrug.  İfoto Hans van Dijk april 2006

De bouw is inmiddels gestart. İfoto Hans van Dijk januari 2007

Januari 2007 de kap zit erop! İfoto Hans van Dijk januari 2007

De bouw is klaar, de bomen aan de IJsselkade zijn weer groen het is weer zomer. İfoto Hans van Dijk zomer 2007

Een van de schepen waar de grondstoffen mee aangevoerd werden voor het veevoerbedrijf, De Hoop I waarschijnlijk in de haven van Rotterdam 1974.

In 2023 zijn er weer nieuwe ontwikkelingen aan de IJssel in Oudewater, de bouw van het bouwplan Westerwal is gestart. Nadat de bouwgrond jaren leeg geweest zijn is de bouw nu daadwerkelijk gestart. Natuurlijk is uw webmaster er met de camera erop uitgegaan met de camera.

 

Lees meer over de nieuwe ontwikkelingen rond de Westerwal AD Groene Hart 19 november 2007

HOME deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6  deel 7 deel 8 deel 9 Verder