Oudewater op de TV
Van Swiebertje en Stadhuis op Stelten

Wie over de Visbrug in Oudewater loopt kan een klein borstbeeld zien van een zwerver, de hoofdpersoon van een tv serie in de jaren 60 van de vorige eeuw. Swiebertje was de best bekeken jeugdseries uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Joop Doderer was de acteur die de hoofdpersoon de zwerver Swiebertje speelde. 

Swiebertje en Bromsnor

Zijn tegenspelers waren natuurlijk de veldwachter Bromsnor (Lou Geels) en Saartje de huishoudster van de burgemeester. Later kwam daar de pandjesbaas Malle Pietje (Piet Ekel) nog bij. 

Malle Pietje

In 1955 waren de eerste twee avonturen van Swiebertje te zien, in 1958 werd het de best bekeken jeugdserie op de televisie. De eerste jaren was alles live gespeeld in de kleine televisiestudio Irene. Op een oppervlakte van nog geen zeven vierkante meter werd het decor geplaatst. De muren waren van bordkarton. Er was één camera en overal lagen snoeren. Zo ging men live de lucht in. Geen opnames dus en dus ook niet de mogelijkheid om, als er iets mis ging, dit nog eens over te doen. Joop Doderer week nogal eens van zijn tekst af, waardoor zijn tegenspeler of tegenspeelster volkomen in de war raakte. Soms maakte hij tussendoor een geïmproviseerde grap en dan hoorde je de mensen in de studio lachen.

Het kerkje in Bussum waar de televisiestudio in gebouwd was.

De zwerver Swiebertje.

 

 Als Swiebertje op televisie te zien was, dan waren de straten leeg, het was dan wel een jeugdserie maar iedereen keek erna. Men moet wel bedenken dat er maar een televisiekanaal  was in Nederland. Korte tijd was er het commerciële televisiestation RTV Noordzee vanaf het REM eiland te zien in 1964, dat maakte de weg vrij voor een tweede net in Nederland (15 juli 1965).

Tot 1961 speelde de belevenissen van Swiebertje in studio Irene af, daarna verhuisde men naar de nieuwe studio Vitus en ging men Swiebertje op Ampex band opnemen en later uitzenden. De komst van deze Ampex recorders maakte het mogelijk om voortaan vooraf opnamen te maken en later vanaf deze banden uit te zenden. Er kwamen buitenopnamen bij die met 16 mm film gefilmd werden. Hier kwam geen gesproken tekst in voor, het waren soort slapstick filmpjes die tussen het spel werden gevoegd. Juist deze opnamen waren vaak in Oudewater opgenomen. Oudewater was als klein stadje helemaal het decor voor Swiebertje. 

Swiebertje en Malle Pietje

De ervaringen van de televisieploeg met een andere televisieserie Stadhuis op Stelten die in Oudewater is opgenomen zijn waarschijnlijk de rede geweest dat men opnamen in Oudewater ging maken.  

In 1962 werd door de KRO de televisieseries van 22 afleveringen Stadhuis op Stelten uitgezonden. Oudewater was hiervoor het decor. Veel opnamen zijn in Oudewater gemaakt, eigenlijk had het verhaal ook in werkelijkheid zomaar plaats kunnen vinden in het kleine IJsselstadje. De perikelen van de gemeentesecretaris van Blijkerk, de starre gemeentebode Bulthuis (Loe Geels ook in de rol van veldwachter Bromsnor in Swiebertje) en de recalcitrante boer Voorthuizen, die later een pendant in het echt zou krijgen in de vorm van boer Koekoek.

Boer Voorthuizen en bode Bulthuis in het Oudewaterse stadhuis.

 

HOME deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6  deel 7 deel 9 Verder