Leo Vroman Gedicht in AD Groene Hart.

Vandaag in AD Groene Hart (17 augustus 2007)  een artikel over het Joodse Poortje dat waarschijnlijk moet wijken voor nieuwbouw.

Gedicht voor Joodse Poortje
GOUDA - De bekende Nederlandse schrijver en dichter Leo Vroman, heeft vanuit Amerika, waar hij alweer geruime tijd woont, een gedicht geschreven om te protesteren tegen de mogelijke verplaatsing van het Joodse Poortje dat nu in het Raoul Wallenbergplantsoen in Gouda staat. 

Aanleiding voor zijn schrijven waren de verontrustende berichten van Sjaan Scheffers, een Goudse die zich al jarenlang inzet voor de joodse gemeenschap, dat het Joodse Poortje moet wijken voor nieuwbouwplannen van de gemeente. ,,Laten we vooral niet uitstellen tot later, als het nu nog kan’’, zegt Scheffers die op eigen initiatief de dichter heeft benaderd. 
In het verleden verrichtte Scheffers allerlei taken voor de stichting Joods Herinneringsplaquettes. Bij het maken van een informatiebrochure voor de stichting kwam ze destijds in contact met Vroman, die door zijn joodse ouders altijd bijzonder betrokken is geweest bij alles wat met de voormalige joodse begraafplaats en de Joodse gemeenschap te maken had. Dat contact is altijd aangebleven en om die reden besloot Scheffers hem ook bij deze ontwikkelingen te betrekken. Zonder te twijfelen is hij gaan schrijven.

Met de eerste alinea van het gedicht doelt hij volgens Scheffers op zijn ouders die op de begraafplaats lagen, die in 1976 geruimd werd vanwege een hoge waterstand. ,,Dit geeft wel aan dat hij zich nog altijd erg voelt aangesproken door dit onderwerp. Dat hij helemaal vanuit Amerika op deze manier een bijdrage wil leveren, vind ik heel bijzonder’’, aldus Scheffers. Scheffers: ,,Het Joodse Poortje is het overblijfsel van deze begraafplaats en is voor ons een herdenkingsmonument voor de verdwenen joodse gemeenschap. ,,Ik hoop dat de gemeente niet als een olifant in de porseleinkast de nieuwbouw doorzet ten koste van het overblijfsel van de begraafplaats.’’ De gemeente heeft aangegeven dat de poort een plek krijgt in de nieuwbouw, tenzij een betere locatie gevonden wordt. Scheffers: ,,Ik ben bang dat de gemeente allang besloten heeft dat het hier weg moet. Hopelijk schudt het gedicht van Vroman de gemeente wakker. Maar het zou mooi zijn als ook andere inwoners van Gouda de gemeente laten weten dat het Joodse Poortje moet blijven..


Mijn vader is door Nederland gereisd

als lijk, want hij mocht niet verdrinken

als lijk, hetgeen alweer bewijst

dat Holland bezig is te zinken.

Ach, alles heeft en had zijn tijd

en verloopt in jaren die verlopen.

Zo staat ook het Joodse Poortje open

naar een verbasterde afwezigheid.

Sol er maar niet meer mee rond.

Laat het in de nieuwe wereld staan

als een vermoeide toegang naar ons lot,

een oude koude open mond

waardoor de vrees voor vreselijk vergaan

verteerd wordt tot uiteindelijk genot.


Stukje geschiedenis over het poortje.

Het Joodse poortje is in 1980 verplaatst van de oude Joodse begraafplaats aan de Boelekade (bij de Spoorstraat, vlak bij de tunnel) naar het Raoul Wallenbergplantsoen. Sinds 1980 is dit stukje binnenstad een mooi groen parkje geworden met veel mooie bomen en planten. 

Mooi stukje groen in de Goudse binnenstad.

Wat weinig mensen in Gouda weten is dat dit gedeelte van de binnenstad tot 1943 bebouwd was. De Looihal en het Centraal Kledingmagazijn van het leger waren hier gevestigd in het oude klooster complex van Collatiehuis  of Sint Paulusconvent. In de tweedewereldoorlog zijn deze gebouwen wegens bouwvalligheid afgebroken. 

Luchtfoto waar het gebouwencomplex nog compleet te zien is.

Gemeente Gouda wil dit stukje binnenstad gebruiken voor een nieuw "Huis voor Cultuur". Bibliotheek, streekarchief en de muziekschool moeten een nieuw zeventien miljoen euro kostend onderkomen hier krijgen.

Zo zag het eruit voor 1943 in de Jeruzalemstraat. Het gebouw heeft rond 1870 een nieuwe gevel gekregen, en was tot 1920 in gebruik als kledingmagazijn en wapenkamer voor het Goudse leger garnizoen.

De Pauluskapel rond 1940.

Het lijkt geen ideaal plekje voor een dergelijk gebouw, parkeerruimte (toch al heel schaars in Gouda)  is er niet, bezoekers moeten of per voet of op de fiets komen. Omwonenden vreezen veel overlast van dit "Huis van Cultuur" in dit kwetsbare stukje binnenstad.

 HOME